5/21/2005

Skvottimine

Kui Hansapanga rottkoerad Tallinna tänavatele ilmusid, siis mina neid ei näinud, sest minu Tallinna harv külastamine piirdub viimastel kuudel alaga, mis jääb Tartu-poolse linnapiiri ja lennujaama vahele.

Sellest ka tõsiasi, miks kogu selle sündmuse reklaami-eetika välised dilemmad (selahulgas ka sõnumi sisu) mind ei kõigutanud. Nii ei saanudki ma tollkorral selgeks, mis siis on "squattimine", "squatting" või "squat". Koorekihi trenditeadlased olid selle salamisi ise aga järgi vaadanud ning rääkisid kõigis kanalites sellest nähtusest nagu kõige loomulikumast ja igapäevasemast asjast, mida pole mingit tarvidust lahti seletada - kes teab, see on oma jope ja kes ei tea, on trendirongist niikuinii maha jäänud.

Niisiis olekski ma selle üübertrendika fenomeni enda jaoks lahti mõtestamata jätnud kui ma poleks mitte eileõhtuse möllu raames sattunud millegile, mida kutsuti squat party'ks. Jõudsime sinna kella poole kolme ajal ja vaevalt olin saanud endale ühe kiire õlle lubada kui saabus Maastrichti politsei, kes hakkas suhteliselt agressivselt käsi väänama. Kahekümne minutiga oli plats puhas ja minul kui nurgast pealtvaatajal ja ühel viimastest lahkujatest siiras üllatus näol. Et mispärast siis nii...

Ja nüüd ma siis otsisin oma tulirebasest üles mingi vaikimisi kaasapandud otsimootori nimega Urban Dictionary ja vaatasin järgi, mida see squattimine endast kujutab ja miks selle eest kumminuiaga vastu kolpa saada võib? Nüüd siis tean:

1. squat

A place/building obtained by one who settled the unoccupied land without legal claim.
He lives in a squat.

Urban Dictionary on Wikipedia sarnane baas, mida lugejad ise täiendavad. Teadlikumad meie hulgast oskavad ka kindlasti öelda ka termini, kuidas seda tüüpi täienevaid kogumeid nimetatakse - minu mälu tõrgub. Igatahes sai otsing squat kokku kümme vastet, millest mõned on üsna huvitavad - ei teadnudki, et inglise keel nii rikas on... Aga kui teada tahad, siis vaata ise.

Sellest squattimisest niipalju, et Eestis on peale mannetult välja kukkunud "squatime Hansapanka" ürituse veel toimunud mingeid squatireive kusagil tehastes. Igatahes nii on neid nimetatud. Hansapanka iseenesest squattida ei saagi, sest nimetet hoone on Hansapanga oma ja seda "omistada sisseasumise teel" on keeruline. Mahajäetud hoones reivi korraldamine polnud ka squattimine, sest linnalt saadi enne luba, mis tappis kogu mässulise aspekti ürituse juures ja tulemuseks oli selline tahan-olla-squattimine.

Igatahes nüüd te siis teate.

Siiralt Teie,

Urbanoloog

3 Comments:

At 8:37 PM, Anonymous Anonüümne said...

mudex teadmiseks maailmaranduritele..Squatimisega...ylionnestunud eesti sona jallegi:)..anyway sellega on lood nii et kui sa tunned yhte inimest, kes on oobinud sellises mahajaetud majas..ehk siis squatinud...sellel ei tohiks olla probleemi oobimisega kuskil maailma linnas. Oobimine nendes kohtades on loomulikult tasuta. See seltskond pidi olema hasti kokkuhoidev...minul oobisid tyybid niimoodi amsterdamis naitex. Suht hipid tegelased (mitte mingil juhul parmud voi asotsiaalid) ning kardan et eestis on jallegi keegi millegist valesti aru saanud. Kuigi palju onne koigile kes liinidel "squatimis" kohta otsivad:) vot nii

 
At 10:40 AM, Anonymous Anonüümne said...

Yks tegelena olla kunagi mersu kapotile kah squatinud:):):)

 
At 4:08 PM, Blogger Lauri said...

Väga laiad definitsioonid teil, kodanikud. Ma postimehest sain aru, et Eestis on ka terve ringkond inimesi, kellele skvottimine väga püha tegevus on ja kes selle ausa töö nime määrimise pärast Hansapanga pihta kisasid.

Teie kommentaare ma neile siis ei näita, muidu läheb madinaks...

 

Postita kommentaar

<< Home