12/02/2005

Konfliktiteooria kullafond

Erinevalt Edelaraudee vagunisaatjatest on Eurolines'i bussijuhid alati hiilanud oma võimega klienditeeninduse vallas millegi lolliga hakkama saada. Minu silme all juhtunuist oli aga tänahommikune fiasko seni kõige silmapaistvam.

Hommikul Tartust välja sõites pööras buss teelt kõrvale ja sõitis läbi linna hoopiski mitte Riia suunas päris pika maa. Bussijuht ei öelnud sõnagi. Üks vanem mammi ei saanud erutusest võitu ning küsis käredal toonil juhilt, et kuhu me üleüldse sõidame. Bussijuht vastas, et tema ärgu muretsegu ja Riias ollakse õigeaegselt. Sõit läks Tarbusi keskusse, kus juht majas sees käis, siis naases ja sõnagi lausumata Riia poole startis.

Vahepeal sattus mammi hoogu ja kurtis enda ette poolkõva häälega, et bussijuht olla peatuses lisaks oma salasõidule ka ühe mehe maha jätnud, kuigi neli kohta olid tühjad ja kuidas ikka tohib nii tiirutada. Bussijuht ütles sõnaahtralt, et tema pole kedagi maha jätnud ja poolel teel Elvasse oli intsident just nagu läbi.

Siis aga jõudsime Valka - buss tegi peatuse, nagu harilikult, tuled pandi põlema, juht pöördus ümber ja küsis: "Nii, kellel siin enne mingi probleem oli sõitjate maha jätmisega?"

Lubage vahepeal meenutada, et tegu on 16 kohalise väikebussiga, kus õhkkond võrdlemisi intiimne.

Keegi ei vasta - mammi oli imestunud ja ülejäänud justkui ei tundnud end puudutatuna.

Juht pöördub vihasemalt kogu bussi poole nagu isa pahandust teinud laste poole, kes juhtunut selgitada ei taha: "Noh, miks nüüd vaikus on?"

Mammi astus ette ja juht jätkas kogu bussi suunas. "Ma tean küll, et klient on kuningas, aga arvestage, et minu jaoks eeldab see ka kuninglikku käitumist. Minu jaoks on siin täna kuningad kõik ülejäänud inimesed peale selle, kes mind niimoodi laimas. Peale Tartust väljumist helistati mulle firmast ja paluti kontorist paar paberit peale võtta. Teisi ma tänan neid mõistva suhtumise eest. Ja nüüd peatus - viis minutit."

Ütles nii, alles siis istus ja tegi uksed lahti, et inimesi peale ja maha lasta. Kõik olid üsna sõnatud ja mida sa ikka ütled või arvad. Ju oli pika vihaga vend.

"Süüdlane tädi" läks kohe Valgas maha ja tee peal lubas bussijuhi peale kaevata. Bussijuhi vastus oli: "Kaevake jah, ma kaeban teie peale ka."

Inimesed hakkavad ikka naljakalt käituma, kui nad kuhugi kitsasse ruumi paariks tunniks kinni pannakse :)